Gordon Ramsay

Gordon Ramsay

Człowiek z pasją

Znany wśród ludzi ceniących sobie dobrą kuchnię, ale również oryginalne przepisy i niebanalne połączenia smaków, które są jego znakiem firmowym.

Gordon Ramsay ur. 8.11.1966 w Johnstone w Szkocji. Wychowywał się w Stratford-upon-Avon. Kiedy skończył 16 lat wyprowadził się z domu i zamieszkał w Bandury. W dzieciństwie był zapalonym sportowcem. Przez pewien okres czasu grał w drużynie Glasgow Rangers. Jednakże doznał poważnej kontuzji kolana i zakończył karierę sportową.

Gdy skończył 19 lat zaczął coraz poważniej interesować się gotowaniem. Rozpoczął studia w North Oxfordshire Technical College o kierunku hotelarstwo. Pracował w wielu renomowanych hotelach. W pewnym momencie zaczął się interesować kuchnią francuską. Mieszkał nawet i pracował przez pewien okres czasu we Francji. W 1993 roku wrócił do Londynu. Rozpoczął pracę w restauracji La Tante Claire jako szef kuchni. Zaraz po tym otrzymał propozycję od Marco White, aby poprowadził Jego restaurację Rossmore. Otrzymywał on również 10% z zysków z tej restauracji. Zmieniono nazwę restauracji na Aubergine. 14 miesięcy później restauracja ta otrzymała swoją pierwszą gwiazdkę Michelin. W 1997 roku Aubergine otrzymała drugą gwiazdkę Michelin. Pomimo sukcesów jakie odnosiła restauracja, Gordon postanowił odejść i otworzyć swoją restaurację.

W 1998 roku, otworzył swoją pierwszą restaurację w Chelsea, którą nazwał Gordon Ramsay at Royal Hospital Road. W 2001 roku restauracja ta uzyskała 3 gwiazdkę Michelin. Oznaczało to, że Gordon był pierwszym Szkotem, który tego dokonał. Otwierał kolejno następne restauracje Petrus, Amarylis, Gordon Ramsay At Claridge`s i wiele innych. Ma też własne restauracje poza granicami UK, m.in.w Dubaju Verre . w 2005 roku otworzył 2 restauracje w Japonii, w Tokio: Gordon Ramsay at Conrad Tokyo i Cerise by Gordon Ramsay. W 2006 roku otworzył swoją pierwszą restaurację w Nowym Jorku Gordon Ramsay at the London. W 2007 roku otworzył restaurację w Irlandii Gordon Ramsay at Powerscourt w hotelu Ritz – Carlton. W maju 2008 roku powstała jego pierwsza restauracja w Los Angeles Boxwood.

Gordon Ramsay jest jednym z 4 szefów kuchni w Anglii, którzy otrzymali 3 gwiazdki Michelin. Poza nim gwiazdki otrzymali Heston Blumenthal, Alain Ducasse i Alain Roux.

Prowadzi brytyjskie wydanie programu Hell`s kitchen. W 2006 roku napisał swoją biografię „Humble Pie”. Ożenił się z Cayetana Elizabeth Hutcheson i mają czwórkę dzieci – Megan Jane, bliźniaki Jack Scott i Holly Anna i Matylda Elizabeth.

Gordon jest zaangażowany w pomoc instytucjom charytatywnym. 26 kwietnia 2009 roku wziął udział w Londyńskim maratonie przekazując honorarium dla the Scottish Spina Bifida Association. Od 2004 roku jest honorowym patronem tej organizacji. W 2005 roku wraz z żoną stali się pierwszymi ambasadorami akcji pomocy kobietom

Jest autorem wielu książek kucharskich: “Secrets Kitchen Heaven Makes It Easy”, “Sunday Lunch”, “Passion for Seafood”, “Passion for Flavour”, “Just Desserts”, “A Chef for All Seasons”.

Gordon Ramsay otrzymał wiele nagród. W 1995 roku otrzymał nagrodę Catey jako „odkrycie roku”. W 2000 roku otrzymał tą samą nagrodę jako „Szef roku”. W 2006 roku otrzymał nagrodę Catey jako „Niezależny restaurator roku” i w związku z tym jest jedną z 3 osób na świecie, którzy mają taką nagrodę. W 2006 roku został nominowany do nagrody Rektora University of ST. Andrews.

Gordon poleca serie naczyń z wysokiej jakości materiałów i w wyjątkowych kształtach, co również nie pozostaje bez znaczenia dla jakości i wyglądu podawanych potraw. Rondle i pokrywki wykonane z jednowarstwowej stali nierdzewnej. Rączka nie nagrzewa się podczas gotowania, naczynia odpowiednie do wszystkich typów kuchenek.

W 2010 r powstała nowa kolekcja Royal Doulton, w skład której wchodzi zastawa stołowa, szkło, noże oraz garnki zaprojektowane we współpracy z Gordon’em Ramsay’em. Kolekcje nazwano na cześć jego restauracji otwartej w 2005 roku w Londynie „Maze” (z ang. Labirynt)

Perfekcja przede wszystkim. Wystarczy spojrzeć na Gordona Ramsaya przy pracy, by spostrzec, że gotowanie jest dla niego prawdziwą pasją.

Nie uznaje kompromisów. Ramsay żyje tym, co robi.

Człowiek z pasją – artysta, ekscentryk, dziwak, a może geniusz?

Zapraszamy do zapoznania się z produktami sygnowanymi nazwiskiem Gordona Ramsaya